Bosnië Herzegovina

21 februari 2019

 

PortAgora organiseert een prachtige rondreis door Bosnië-Herzegovina

 

Van 19 tot en met 28 mei 2019 organiseert PortAgora, KringloopWarenhuis en Centrum Europese Samenwerking in Tilburg, een toeristische reis naar de Balkan. Deze reis brengt de deelnemers naar prachtige locaties die bij veel mensen nog onbekend zijn. Prachtige watervallen, raften op de rivier Neretva, piramides ouder dan die van Egypte en monumentale steden als Split, Mostar en Sarajevo staan allemaal op het programma van deze tiendaagse reis. PortAgora is ruim twintig jaar actief in deze regio met het ondersteunen van maatschappelijke projecten, zoals in Srebrenica. Ook deze zijn onderdeel van dit unieke reisaanbod.

 

 

De reis begint met een vlucht van Rotterdam naar Split (Kroatië) op 19 mei en eindigt met de terugvlucht van Tuzla (Bosnië Herzegovina) naar Eindhoven op 28 mei. De kosten bedragen € 795,- p.p. Bij deze prijs zijn inbegrepen: verblijf in prima hotels, vervoer ter plaatse met een luxe touringcar, maaltijden (ontbijt, lunch, diner, behalve op de ‘vrije middag(en)), entrees, excursies. Niet inbegrepen zijn: kosten van vliegtickets (retour) en vervoer van/naar de luchthavens in Nederland.

 

PortAgora werkt samen met het Bosnische reisbureau ‘Dar Prirode’ en met ‘Kolektivo – Culturele en Culinaire Ontmoetingsplek’ in Tilburg, en kiest daarmee voor kwaliteit. We hanteren een minimale deelname van 15 personen en een maximale deelname van 25 personen dus wees er snel bij. Aanmelden kan tot 15 maart 2019.
Voor meer informatie over deze reis en aanmelding kun je contact opnemen met PortAgora via mail of telefoon: info@portagora.eu / 013-5457377.

 

Klik hier voor het uitgebreidere reisprogramma en praktische informatie (pdf-bestand, dat opent in een nieuw browservenster).

 

De informatie over dit reisaanbod is ook te vinden op onze Facebook-pagina’s https://www.facebook.com/Bosnie.voorjaar2019/ en facebook.com/StichtingPortAgora/.

 

REDEN TE MEER OM MEE TE GAAN…

PortAgora, Kringloopwarenhuis & Centrum voor Europese Samenwerking organiseert, samen met een aantal partners, deze reis in het kader van de diverse ‘bottom-up’ projecten in m.n. (de regio) Srebrenica die ze ondersteunt:

– de organisatie Srebrenica Wave, bestaande uit een aantal jongeren uit Srebrenica, die er bewust voor kiezen om, in tegenstelling tot veel van hun generatiegenoten, in de (leeglopende, stille) stad te blijven en er alles aan te doen om de sociale, culturele en economische perspectieven voor hun stadsgenoten te vergroten, o.a. met opzetten van een muziekcentrum annex community center
– de toeristische “tak” van ‘
Srebrenica Wave’, die met het organiseren van trips / reizen, naast de economische impuls die toerisme oplevert, de (vaak nog negatieve) beeldvorming over / associatie met de regio Srebrenica positief wil beïnvloeden

– Silvertown Brewery – Srebrenička Pivara (*), de lokale, ambachtelijke brouwerij van twee jonge mensen, die voor Bosnische begrippen bijzondere speciaalbieren brouwen en op de markt brengen, en daarmee werkgelegenheid bieden / creëren
– Silver Dog Srebrenica (*), een ‘dogshelter’, opgezet door jongeren, die zwerfhonden opvangen en waar mogelijk doorplaatsen

Meegaan met de toeristische trip is daarmee niet alleen maar vakantie / gewoon leuk, maar betekent ook een indirecte ondersteuning voor c.q. positieve impuls aan deze projecten en de regio Srebrenica.

(*) Srebrenica betekent zilverstad / silver town

 

 

april 2018

 

Srebrenica Wave documentaire

Mooi en goed gemaakte documentaire van/door onze Bosnische vrienden, over de organisatie Srebrenica Wave die, en het project ‘Pivnica’ dat zij samen met PortAgora, Kringloopwarenhuis & Centrum voor Europese Samenwerking op poten zetten. Het (voorlopige) resultaat van een inmiddels bijna driejarige samenwerking. We kunnen nog veel (financiële) steun gebruiken. Kijk op www.srebrenicawave.eu.

 

Via deze link is het ‘Business Plan‘ (oktober 2017) dat is opgesteld voor het project ‘Pivnica’, te vinden.

Via deze link is het bij het project en het ‘Business Plan‘ behorende ‘Fundraising Plan‘ (maart 2018) te vinden.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

 

PortAgora investeert al twintig jaar actief in sociale en culturele projecten in Bosnië. Momenteel werkt PortAgora intensief samen met lokale partners in de stad Srebrenica onder de noemer Srebrenica Wave aan een sociaaleconomisch programma. Gedwongen door armoede, gebrek aan werkgelegenheid en etnische en politieke spanningen trekken veel mensen, onder wie veel jongeren, weg uit Srebrenica. Om inwoners te helpen van Srebrenica weer een levendige en leefbare stad voor iedereen te maken, bouwt PortAgora samen met jonge mensen in de stad en met het gemeentebestuur van Srebrenica aan een multifunctioneel centrum, een kleine bierbrouwerij, een touroperator en een hondenopvangcentrum.

 

Doel van het multifunctionele centrum is het creëren van een ontmoetingsplek waar bewoners elkaar kunnen treffen, ongeacht etnische afkomst of politieke voorkeur, voor sociale, culturele en educatieve activiteiten. Een ander doel is het creëren van werkgelegenheid. Op de benedenverdieping van het gebouw in het centrum van de stad komt een muziekpodium waar jongeren optredens van allerlei bands kunnen bezoeken. Op de eerste verdieping komen repetitieruimtes en ruimtes voor educatieve en sociale activiteiten. Ook de touroperator en de gemeente zullen in het gebouw ruimtes gebruiken. De gemeente Srebrenica heeft het gebouw aangekocht en in bruikleen gegeven aan Srebrenica Wave. De gemeente Tilburg levert via het programma Een Wereld Te Winnen de benodigde startsubsidie. Een andere partner is de Fontys Rockacademie in Tilburg. Voor de renovatie van het multifunctionele centrum worden momenteel co-financiers gezocht.

 

Op loopafstand van het multifunctionele centrum Pivnica (Bosnisch voor bierbrouwerij, de oorspronkelijke bestemming van het historische pand) ligt de kleine nieuwe bierbrouwerij Silvertown, eigendom van twee jonge brouwers die hier diverse speciaalbieren brouwen. Zij hebben met een klein microkrediet van PortAgora hun brouwerij kunnen versterken om de productie te kunnen verhogen. Inhoudelijke en technische ondersteuning wordt geleverd door de ervaren brouwers van het Tilburgse FierBier. Speciaalbier is nieuw voor Bosnië en neemt een grote vlucht: de markt breidt zich snel uit en het gaat Silvertown voor de wind.

 

 

Ook wordt gewerkt aan het opstarten van een kleine touroperator door enkele Bosnische jonge volwassenen die reizen door het wonderschone Bosnië Herzegovina gaan aanbieden. Ze hebben een pilot gedraaid in september 2017 met ondersteuning van PortAgora en toerisme- en horeca-expert Ivo Barac van culinaire en culturele ontmoetingsplek Kolektivo in Tilburg. De eerste reis zal in mei van dit jaar worden georganiseerd. Meer informatie en aanmelding via PortAgora.

 

In Bosnië is het probleem van zwerfhonden groot. Enkele inwoners van Srebrenica hebben zich hun lot aangetrokken en zijn een hondenopvangcentrum aan het opzetten, ook weer met actieve ondersteuning door PortAgora. Doel is om de honden van straat te halen, op te vangen, medische verzorging te bieden en te socialiseren en dan ter adoptie aan te bieden in Bosnië maar ook in Nederland.

 

Meer informatie over alle projecten van PortAgora en Srebrenica Wave is op te vragen bij Jan van Esch, directeur van PortAgora (janvanesch@portagora.eu). De voortgang van de projecten zal ook te volgen zijn op deze site.

 

 

2017 – Project ‘Pivnica’ in Srebrenica, Bosnië Herzegovina

 

In 2015 is gestart met sociaal-culturele projecten in de regio Srebrenica in Bosnië Herzegovina (zie hieronder).

In de zomer van 2017 is het project met werknaam ‘Pivnica’ in een stroomversnelling gekomen. Op deze plek komt binnenkort uitgebreide informatie over dit project, dat PortAgora mede dankzij een subsidie van de Gemeente Tilburg in het kader van het programma ‘Mondiale bewustwording – Een Wereld T Winnen’ kan uitvoeren, te staan. Voor dit moment verwijzen we graag naar een artikel dat het project uitstekend beschrijft, op de website van Tilburgers.nl, van de hand van Roland Samuels: ‘Srebrenica Community Center, van droom naar werkelijkheid’.

 

 

 

 

 

 

Projecten uitgevoerd door PortAgora in 2015

1 Door de gemeente Tilburg in 2015 gesubsidieerde projecten

 

Samenwerking met NGO Bridge (Tuzla / Srebrenica)

In het voorjaar van 2015 hebben onze partners in Tuzla m.n. NGO Bridge besloten zich te focussen op de regio Srebrenica. Een belangrijke reden hiervoor is dat er twintig jaar na de val van Srebrenica nauwelijks tot geen economische vooruitgang is geboekt in deze regio. Jongeren zijn de stad ontvlucht en houden zich op in steden als Sarajevo en Tuzla op zoek naar een baan. Omdat er in Tuzla goede ervaringen zijn opgedaan met het opzetten van studentenbedrijven en ondernemerschap in het beroepsonderwijs heeft Bridge ervoor gekozen om dezelfde strategie toe te passen in Srebrenica. Dat betekent dat PortAgora de aangevraagde middelen voor het werk van Bridge in Srebrenica heeft besteed.

 

Srebrenica Wave Festival

In 2015 was het 20 jaar geleden dat Srebrenica onder de voet is gelopen waarbij de meeste mannen het niet hebben overleefd. Samen met lokale partners, WSA, IFS Emmaus en Bridge hebben we meegewerkt aan het eerste Srebrenica Wave Festival. Een zevendaags evenement waarbij jongeren uit de regio samen met tientallen Europese jongeren in diverse workshops hebben gewerkt aan een toekomstplan voor Srebrenica.

Een van de resultaten is de oprichting van het Internationaal Jongeren Platform BETNET. Deze nieuwe organisatie van, voor en door jongeren heeft zich ten doel gesteld om in de komende drie jaar zoveel mogelijk banen en opleidingen te realiseren in Srebrenica. Ze worden daarbij gefaciliteerd door diverse organisaties waaronder PortAgora die reeds ruime ervaring hebben in het opzetten van maatschappelijke projecten in de Balkan. Het congres van BETNET in de zomer van 2015 heeft direct geresulteerd in het creëren van de eerste baan.

 

Afera (Srebrenica)

De bandleden van Afera, bestaande uit twee Moslims en twee Serven spelen een belangrijke voorbeeldrol in de huidige generatie in Oost-Bosnië. PortAgora heeft deze band naar Festival Mundial gehaald om hun boodschap internationaal te laten vertolken en om ze in eigen land meer aanzien te geven met deze buitenlandse ervaring.

 

Brabantse Bosnië-veteranen / documentaire ‘Working for Peace’

Een uniek project in 2015 was de terugkeer van zeven Brabantse veteranen naar Bosnië. Twintig jaar geleden dienden zij tijdens VN missies in Bosnië. Twee van hen waren getuige van de val van Srebrenica met Dutchbat 3 in 1995. PortAgora heeft deze reis laten verfilmen wat heeft geresulteerd in een boeiende documentaire, Working for Peace, waarin de veteranen terug gaan in hun herinneringen en waarbij ze onomwonden vertellen over de gevolgen die de vredesmissie heeft gehad in de jaren daarna. Een zeldzame ontmoeting met de Moeders van Srebrenica maakt deze film tot een uniek document. Met de Kennismakerij zal deze documentaire in 2016 worden ingezet bij onderwijsprojecten in Tilburg en internationaal als tool voor verzoeningsprocessen met name in de Verenigde Staten.

De documentaire Working for Peace is gemaakt door Ward Hopstaken en Prisca van der Mullen van WHfilms, met medewerking van Marcel van Esch, Paul van Esch, Claudy de Vet